Інклюзивна освіта

ІНКЛЮЗИВНЕ НАВЧАННЯ

Як пояснити дитині, чому деякі діти не можуть бігати чи говорити? Як донести думку про те, що важливо для людей з особливими потребами? Як дати зрозуміти, що вони відчувають та яким бачать світ? Підняти тему інклюзії у процесі виховання дітей вам буде простіше, якщо разом із ними Ви подивіться такі мультфільми.

1.Маленька каструлька Анатолія / La petite casserole d““`Anatole
Французькі мультиплікатори створили короткометражку, яка за допомогою метафори – каструльки – допоможе навіть найменшим дітям зрозуміти, хто такі люди з особливими потребами та чому бути особливим – нормально.

Малюк Анатоль не схожий на інших дітлахів, а все тому, що він постійно і всюди тягав за собою прив’язану на мотузку червону каструлю. Невідомо, як і чому вона опинилася у хлопчика, але він ніколи не розлучався з нею – ні вдома, ні на вулиці. Навіть, незважаючи на те, що це кухонне начиння сильно заважало йому, оскільки воно чіплялося за різні предмети і видавало занадто гучний гуркіт, який дратував не тільки собак, а й перехожих, він не наважувався кинути її. Крім того, через неї він не міг радіти життю, як інші дітлахи – кататися з гірки, стрибати через калюжі, грати в наздоганяння та брати участь у інших дитячих забавах, без яких немислимо жодне щасливе дитинство. Усі оточуючі вважали Анатоля дивним та не дозволяли своїм дітям з ним дружити. Так що хлопчик із-за цієї каструльки ще й страждав від самотності. І нікого не хвилювало, що він був добродушною, чуйною і талановитою дитиною, яка малювала чудові картини і складала приємну музику. Тому єдиним бажанням для нього було відчути любов і турботу оточуючих, які не відвертатимуться від нього. Але поки що люди обходили його стороною. Тож Анатоль вирішив сховатися від усього світу під свою злощасну каструлю, де він просидів чимало часу, доки не знайшлася людина, яка змінила його життя.

2. Поза зором / Out of Sight
Мультфільм, створений у стилі аніме, показує, що відчувають сліпі люди. У короткометражці навмисно посилено звук з метою продемонструвати той факт, що сліпі люди чують набагато чіткіше, ніж зрячі. А ще діти дізнаються про помічників особливих людей – чарівну паличку та собаку-поводиря.

3. Скарлетт / Scarlett
У центрі сюжету дівчинка по імені Скарлетт, у якій діагностували саркому Юінга (рак костей). Щоб врятувати їй життя, лікарі вимушені ампутувати голень дівчинці, і тепер Скарлетт змушена носити протез. Із-за цього вона відчуває себе непотрібною і одинокою, а ще вона не може танцювати. Одного разу мама, яка вірить у свою доньку, знову вдягає на Скарлетт бальне плаття, і маленька перетворюється. Вона стає самою веселою дівчинкою, з якою цікаво дружити і грати.

4. Про Діму (українські субтитри)
Сценарій мультфільму було написано на основі однойменної книги Наталії Реміш, автора проекту “Дітям про важливе”. Анімаційна стрічка розповідає про зустріч дівчинки Міри та хлопчика Діми. Він погано ходить і майже не говорить, але цікавість Міри та добрі поради її мами стають початком справжньої дружби. Дівчинці належить зрозуміти, що іграм та симпатії діагнози не завада, і можна ділити радість спілкування з тими, хто від тебе відрізняється.

5. Тамара / Tamara
Це зворушлива історія про глухоніму дівчинку на ім’я Тамара. Вона любить танцювати і мріє стати балериною. Незважаючи на глухоту, у неї чудова пластика та почуття ритму. Можливо, якось мрія Тамари здійсниться, адже її дуже підтримує мати. Переглянувши короткометражку, вам простіше пояснити дітям, наскільки особливим людям важлива ваша підтримка.

6. Мотузки / Струни / Cuerdas (українські субтитри)
Цей 11-хвилинний фільм іспанського мультиплікатора Педро Соліса у 2016 році отримав премію Гойя. Соліс присвятив його своїм дітям – дочці Алехандрі та сину Ніколасу. Ви побачите, наскільки сильно та на краще змінилося життя дівчинки Марії, коли вона познайомилася з особливим хлопчиком, у якого діагностували ДЦП.

This entry was posted in Інформація для батьків. Bookmark the permalink.

Залишити відповідь