5 способів розвивати дитячу креативність

Хочете виховати дитину креативною? Такою, у якої було б завжди море ідей, яка б знаходила незвичайні рішення і не знала, що таке нудьга? Є 5 способів.

Якщо час дитини розписаний по хвилинах, –  плавання, уроки музики,англійська, танці – не дивно, що вона не буде вулканом ідей, бо не мусить вигадувати собі забав і організовувати час. Усе зробили за неї дорослі. Додаткові заняття корисні, однак щодня необхідно відводити час для вільної гри.

Вільна гра не має нічого спільного з байдикуванням чи переглядом мультиків і т.п. Креативність у дітей молодшого віку пробуджують нетипові іграшки, як-от ложка, мотузка, картонні коробки, листки паперу, газети, вата. Це все можна помістити у коробку, звідки дитина все це вийматиме і вигадуватиме нові призначення для предметів.

Зі старшими дітьми можна пародіювати артистів чи відомих людей.

Грайтеся зі звуками. Візьміть горщики, картонні коробки, дерев»яні дощечки, чашки, палички і грайте, компонуйте власні мелодії.  Дивно, але музичним інструментом може бути майже будь-який предмет. Можна зробити також маракаси. У пластмасове яйце з-під кіндер-сюрпризу насипте якоїсь крупи, у інше, наприклад, квасолі, ще в інше – грубої солі і т.д. Якщо нема яйця – підійдуть малі харчові контейнери.

Також можна попробувати наслідувати чиїсь звуки.

Вигадуйте казки

Звичайно, читання має бути щодня, діти повинні слухати, а пізніше і самі читати книжки, призначені для їх вікової групи. Однак не треба нехтувати дитячими вигадками. Складайте самі казки та історії, наприклад, про кота, якого бачили по дорозі у садочок, про дівчинку на фотографії, про чарівний ліс… Дитячі фантазії безмежні. Батьки можуть ці казки записати та разом із дітьми проілюструвати – книга казок готова.

Розфарбовуйте, клейте, вирізайте

Уся ручна робота стимулює креативність дитини. Дайте дитині вигадати одяг для ляльок, зробити гараж для машинок із коробки з-під взуття, намалювати зимовий пейзаж зубною пастою, навчіть вишивати, робіть біжутерію, подарунки для близьких людей. Обов»язково хваліть дитину.

Грайтеся разом

Найкраще гратися в математичні ігри – шаради, головоломки, шахи або шашки, для старших – ігри стратегічні. Завдяки цьому дитина навчиться розробляти стратегії,  намагатиметься передбачати хід суперника. Також для розвитку незамінний рух. Катайтеся на велосипеді, грайте у волейбол.

This entry was posted in Інформація для батьків. Bookmark the permalink.